50 odtenkov življenja

MODA NEKOČ IN DANES

Kako si predstavljate modni svet »nekoč, pred davnimi časi«?

Če preskočimo Adama in Evo s figovim listom, ni dvoma, da se je vse začelo v eni mračni in vlažni jami, ko sta dve jamski ženski hkrati zavohali, da je jamski človek privlekel sveže krzno 🙂

Mhmmm! Vonj po usnju! Če ne verjamete mojim besedam, opazujte moške, ki kupujejo nov pas – najprej ga bodo povohali !?! Nagonsko sklepajo, da bo ta pravi vonj privabil pozornost. No ja, na tem področju že moramo dati priznanje gospodu Darwinu, ki je utemeljil preživetje in razvoj najbolj prilagojenih vrst.

Kakorkoli že, privlačnost igra osrednjo vlogo.

 

Moški še danes zavidajo someščanom Kretskih Minojk, ki veljajo za začetnice modnega izražanja. Razkrita oprsja so simbolizirala materinstvo in (nedvomno) spodbujala razplod.

minojkewomen

 

Mene osebno pa vedno znova pritegne malo mlajša zgodovina, obdobje, ko se je rojevala moda, kot jo poznamo danes. Emile Zola je imel srečo, da je živel v času razcveta prvih dveh veleblagovnic v Parizu: Bon Marche in Louvre. Z velikim veseljem sem prebrala njegov roman »Pri ženski sreči«. Kljub temu, da v romanu postavi ob bok dve ženski pojavnosti: notranjo lepoto proti atraktivnemu izgledu, bralcu nikakor ne odreče modnih užitkov. Menim tudi, da je nadaljevanka »The Ladies Paradise«, posneta po prej omenjenem romanu, nadvse očarala modne pristaše.

 

moda6moda4moda5

 

Pred kratkim sem imela priložnost obiskati muzej tekstila in mode v Nemčiji. S prijateljico sva se zabavali, kot že dolgo ne 🙂  Temu je botroval en sam razlog, ker se moda tako zelo ponavlja. Zresnili sva se edino pri modelih z osjo postavo – torej pri steznikih. Upajmo, da se kaj takega ne bo več ponovilo.

 

Seveda ne bomo preskočili revolucionarko modnega sveta Coco Chanel, ki je ženske osvobodila oklepov. Svoj nazor razkriva v stavku:”Fashion is in the sky, in the street, fashion has to do with ideas, the way we live, what is happening.”

coco

Za konec pozdravljam še odločitev Svetovne zdravstvene organizacije, ki je postavila indeks telesne mase na 18 in s tem izločila iz modnih odrov najbolj podhranjene modele.

moda16

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s